U11: Wendler Gábor vezetőedzőként csatlakozik a szakmai stábhoz

A nyári átigazolási időszak nem csupán a játékosok, de adott esetben az edzők tekintetében is tartogathat újdonságot. Az utánpótlás szakmai stábot érintő első igazolásunk @Gabor Wendler, aki az U11-es korosztály vezetőedzőjeként erősíti egyesületünket.

Gáborral fociról és edzőségről beszélgettünk, hogy ezzel is egy kicsit közelebb hozzuk mindenkinek, aki még nem ismeri Őt.

🎤Mikor érintett meg a futball varázsa?

🗣Mióta az eszemet tudom, imádom a labdarúgást. Talán még járni sem tudtam, de már a labdát rúgtam. Apukám vitt le először focizni, a Vörös Csillag Traktorgyárba. Itt szúrt ki akkor az MTK Budapest és 13 évesen le is igazoltak.

Annak rendje és módja szerint végigjártam a „szamárlétrát”. Rendszeresen az idősebb korosztályokban játszottam, majd be is mutatkoztam az NB1-ben.

🎤Milyen poszton érezted leginkább otthonosan magad?

🗣A belső védő, illetve a balhátvéd pozíciót nekem találták ki.

🎤Hogyan alakult a pályafutásod?

🗣Soha nem terveztem, hogy focista leszek, egyszerűen csak így alakult. Az élvonalbeli meccseket követően különböző osztályokban léphettem pályára.

Játszottam többek között Keszthelyen, Budafokon, a BKV Előrénél, Százhalombattán, de megfordultam Kecskeméten és Sárváron is, majd Gödöllőn, Örkényben és Felsőpakonyban.

🎤Milyen indíttatásból kezdtél edzősködni?

🗣Amikor Felsőpakonyban játszottam, Détári Lajos volt az edzőm és amikor elment, szükség volt egy „beugró” edzőre. Megkértek, hogy fél évre játékos-edzőként segítsek a csapatnak. Belementem és rögtön ezüstérmet szereztünk.

🎤Remek indítás. Hogyan folytatódott a karrier?

🗣Az ezüstérem megszerzését követően még két szép évet töltöttem Felsőpakonyban, majd Gyálra kerültem két évre. Onnan egy év kihagyást követően – egy teljesen véletlen folytán – Alsónémedire vezetett az utam, ahol az U14-es és az U19-es korosztályt treníroztam.

Aztán másfél évig az U19-esek és a felnőtt csapat vezetőedzője voltam, de egy idő után már sok volt a két csapat.

Rengeteg időmet „elvitte” a két csapat edzéseivel és mérkőzéseivel járó elfoglaltság. Emellett nem igazán jutott időm másra és azt éreztem, hogy nem tudom olyan intenzitással és lelkesedéssel csinálni, ahogyan azt magamtól elvárnám. Így abbahagytam az edzősködést.

🎤De nem szakadtál el teljesen a labdarúgástól, hiszen a pályán még aktív vagy, igaz?

🗣Igen, ma is játszom az MTK Budapest Old Boys csapatában. Emellett rendszeresen járok meccsekre, az MTK Budapest mérkőzésein gyakran összefutok a régi csapattársakkal.

Kérdezgették is az edzősködő társak, hogy miért nem térek vissza a kispadra.

🎤No és miért nem?

🗣Én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy soha sem szerettem volna megélhetésből edzősködni. Azt gondolom, hogy talán így jobban bele tudja tenni az ember szívét-lelkét. Jobban kockáztat és nem úgy hoz meg döntéseket, hogy másoknak megfeleljen, hanem a saját elképzelései szerint, amiben hisz és kitart mellette.

Nem éreztem azt, hogy mindenáron visszatérjek, de az utóbbi időben már kezdett hiányozni a kispad.

🎤Most mégis megszakítod a pihenőt, ráadásul egy elég kis korosztálynál térsz vissza az edzői hivatáshoz. Hogy kerültél Halásztelekre?

🗣Megláttam egy hirdetést a közösségi oldalon, hogy utánpótlás edzőt keres a klub. A hirdetésben leírtak felkeltették az érdeklődésem, no meg az is, hogy a fociban valaki ilyen formán is keres edzőt, így gondoltam, jelentkezek.

A vezetők felvázoltak a jövőre vonatkozó elképzeléseket, amelyek kifejezetten ambíciózusak, ugyanakkor rendkívül szimpatikusak is voltak számomra.

🎤Mennyire lesz újdonság, hogy 10-11 éves srácokkal kell dolgoznod?

🗣Nem tartok attól, hogy kisebb srácok lesznek a tanítványaim. Nem is vállalnék már felnőtteket, illetve nagyobb korosztályt.

Ebben a korban még őszinte a foci, van motiváció és lelkesek a gyerekek. Rendszeresen járnak edzésre és tanulni, fejlődni akarnak, hogy focistákká váljanak.

🎤Mire számíthatnak a srácok?

🗣Azt gondolom, a legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat, élvezzék a gyerekek azt, amit csinálnak és legyen jó a miliő.

Emellett én a munkában hiszek. Hiszem azt, hogy a befektetett munka meghozza az eredményt. A technikai elemek elsajátítása alapvető fontosságú lesz. Ha pedig mellette fejben és fizikálisan is rendben vagy, akkor nem lehet probléma.

🎤Milyen csapat lesz várhatóan Wendler Gábor u11-es csapata fél év múlva?

🗣Bízom benne, hogy egy szemre is tetszetős játékot játszó, önbizalommal teli, győzni akaró és egymásért utolsó pillanatig küzdő gárda.

Hajrá Telek 💙💛