Utánpótlás: Cardiff és Budai FC után Halásztelken Guta János

Tovább erősödik az utánpótlás szakmai stábja 💪🔥 A korábban Wales-ben éveket töltő és az edzősködést Cardiffban, valamint itthon az utánpótlás nevelésről híres Budai FC-ben tökéletesítő Guta János is csatlakozik a klubhoz 💣💪🔥🤝

Az utánpótlás felső szekciójának vezetőjével és vezetőedzővel beszélgettünk fociról, múltról és jövőről, valamint a külföldi fociról:

🎤Aki ismer tudja, hogy imádod a focit. Mikor érintett meg a foci szeretete?

🗣 Elég későn kezdtem focizni ahhoz képest, mint amit én ma ajánlanék.

A versenyszerű sport 10-11 éves koromban lett az életem része, majd még 18 éves korom előtt szerződést kaptam a Debreceni VSC-től. Sajnos egy szerencsétlen sérülés, majd az azt követő hosszú rehabilitáció véget vetett a profi karriernek, de a labdarúgás szeretete megmaradt.

🎤Innen egyenes út vezetett az edzőség felé?

🗣Nem tudtam elszakadni a focitól, így testnevelési szakra jártam és mellette elvégeztem a labdarúgó szakedzőit is.

Kisebb csapatoknál, alacsonyabb korosztályban indult az edzői „karrierem”, ám közben a játékvezetés kezdett el igazán érdekelni. Olyannyira, hogy nagypályán 3 Ligakupa mérkőzésen vezethettem, valamint rengeteg NB2-es mérkőzést is a hátam mögött tudhatok. Emellett NB1-es futsal és nemzetközi meccseken is bíráskodtam, ám aztán a civil életem miatt külföldre költöztem.

🎤Itt jött igazán képbe az edzősködés?

🗣Igen. Cardiffban éltem 9 évet, ahol belevetettem magam a munka mellett a tanulásba és UEFA licenszeket szereztem.

Itt láttam bele az angol liga, az FA módszerébe és számos neves szakember (pl.: David Moyes, Thierry Henry) előadásán volt lehetőségem részt venni. Nem is volt kérdés, az edzősködéssel „megfertőztek”.

Kisebb csapatoknál kezdtem dolgozni, majd sikerült bejutni a Cardiff Cityhez, ahol a kiválasztó rendszerben dolgozhattam, amely tulajdonképpen az ottani akadémiai rendszer előszobája.

Rengeteg tapasztalatot szereztem, amelyet azóta is igyekszek hasznosítani.

🎤Milyen állomások következtek itthon?

🗣Hazaérkezésemet követően először Csepel, majd az utánpótlás-nevelés egyik kiemelkedő klubja, a Budai FC következett. Utóbbinál kifejezetten szép időszakot éltem meg, hiszen egy remek csapattal kifejezetten jól szerepeltünk az országos alap csoportban.

Aztán volt egy egyéves kitérőm Biatorbágyra, ahol az alsó szekciónak voltam a vezetője, majd ismét a Budai FC következett.

🎤Jöhet a klasszikus kérdés: miért éppen Halásztelek?

🗣Halásztelken élek. Számomra fontos a helyi kötődés. Szeretem ezt a várost és az itt élő embereket. Itt tanítok az általános iskolában, alsós osztályt viszek a feleségemmel, a felsőben pedig testnevelést tanítok.

Voltak ajánlataim máshonnan is, de a Vezetőség már régóta csábít és olyan jövőképet vázoltak, amellyel teljes mértékben azonosulni tudok. Emellett Deák Zsolt klubhoz való érkezése is meghatározó volt a döntésemben.

Hiszem azt, hogy egy nagyon jó dolog épül Halásztelken, aminek részese szeretnék lenni.

🎤Mi lesz a feladatod?

🗣A felső szekció vezetése lesz nálam, amelynek kapcsán egyik kiemelt cél a fiatalok felnőtt futballba történő bevezetése. Mindezt pedig az újonnan alakuló U17-es csapat vezetőedzői pozíciójából is igyekszem megvalósítani.

Egy kifejezetten remek csapat körvonalazódik, amelyben a helyi és környéki fiatalokra szeretnénk építeni.

🎤Milyen edző Guta János?

🗣Alapvetően az emberből indulok ki. Azt nézem, hogy hol lehet a srácokkal kapcsolódni, hol lehet bennük megnyitni egy olyan kaput, amivel többek tudnak lenni. Ez a kulcs ahhoz, hogy a szakmát át tudjam adni. Szakmai téren a támadó focit és a gólokat szeretem. Ennek pedig az alapja a biztos védekezés felépítése.

🎤Több évet edzősködtél külföldön, mint itthon. Mi az alapvető különbség ha egy magyar és egy walesi gyereket nézünk?

🗣Külföldön nem elégszenek meg azzal a szinttel, ami éppen van. Nem kényelmesednek el, hanem mindig többet akarnak.

Egy edzés is élet-halál harc és a győzni akarás alapból kódolt mindenkinél. Ez itthon kevésbé van meg. Sokkal tudatosabb a focihoz való hozzáállás, szinte mindent alárendelnek a gyerekek a focinak.

Nem elégednek meg az edzésekkel, hanem keresik azokat a plusz lehetőségeket, amelyekkel még tovább tudnak fejlődni.

Több, mint egy klub 💙💛

Hajrá Telek! 💙💛